Водно Спасяване

Добре дошли при нас! Влезте в профила си, за да използвате пълноценно форума.
- Няма да виждате досадни реклами.
- Ще можете да гласувате в анкети.
- Достъп до всички раздели.
- Писане на коментари и още много други.
Все още нямате регистрация? Заповядайте, напълно безплатно е и отнема само минутка.
Водно Спасяване

Форум за бъдещите, бившите и настоящи спасители.

РЕКЛАМИРАЙ ТУК! Email за връзка: kirilalamurov@gmail.com

Latest topics

» Какво е знамето - инфо в нета
Съб Авг 24, 2013 5:51 pm by krasi337

» На плажа това лято.
Съб Мар 17, 2012 2:36 pm by ELMANIFICO

» Сезона започна!
Чет Дек 22, 2011 12:29 am by KiKo0o

» Surf
Чет Дек 22, 2011 12:24 am by KiKo0o

» Инциденти по плажовете
Пон Дек 19, 2011 5:18 pm by ELMANIFICO

» Екипировка за работния ден
Нед Дек 18, 2011 8:14 pm by ELMANIFICO

» Ученици на море само със спасител!
Вто Окт 11, 2011 7:26 pm by KiKo0o

» Здравейте
Нед Сеп 11, 2011 2:08 am by KiKo0o

» Наредбата за водно спасяване е остаряла
Съб Сеп 10, 2011 5:35 am by KiKo0o

BGTop


  Голям буй за спасителите на плажа

  Share
  avatar
  KiKo0o
  Admin

  Брой мнения : 93
  Points : 240
  Reputation : 2
  Join date : 24.10.2010
  Местожителство : София

  Голям буй за спасителите на плажа

  Писане  KiKo0o on Пон Ное 01, 2010 4:13 am


  Всеки воден спасител вече трябва да има в личната си екипировка буй, независимо дали работи на плажа на морето, или на басейн. Това съобщи вчера шефката на Водноспасителната служба на БЧК Теодора Томова, световен шампион в дисциплината.

  Изискването е записано в проекта за нова наредба за водното спасяване, който е внесен в здравното министерство. Очаква да влезе в сила от следващия сезон.

  Буят е много удобен за спасяване, той и сега се използва на много места, но вече става задължителен. Чрез него се избягва прекият контакт на гарда с пострадалия. Според специалистите другите техники не са достатъчни. Масово се прилага методът със завързване на жертвата с въже, която спасители теглят от брега.

  Според европейските изисквания униформата на спасителите също става задължителна -жълта фланелка, червени гащета и червена шапка с емблемата на водноспасителната служба.

  В екипировката трябва да има и лична предпазна маска и ръкавици. Така при обдишване няма да има пряк контакт уста в уста с жертвата. Това изключва вероятността да се заразят взаимно, обясни Теодора Томова.

  Според нея от изключителна важност за безопасносттта на хората е да се изпълняват командите на спасителите.

  “Те не са случайни. А често се случва хората да са агресивни с тях, да използвнат по техен адрес нецензурни думи. Това е недопустимо.”

  Подобни инциденти са провокирали експертите от Водноспасителната служба към БЧК да поискат среща с вътрешния министър Цветан Цветанов. Ще искаме да се уреди нормативно подкрепа на водните спасители от полицаите, както е в САЩ.

  Бийч патрули ще се викат по радиостанцията, в случай че летовник нарушава правилата, не изпълнява съветите на спасителите или пък просто се държи неприлично на плажа. За да се освободиш пък, ще плащаш солена глоба. Това щяло да подейства възпитателно и на останалите туристи на плажа.

  Липсата на плувна култура е причина номер едно за тъжната статистика от удавяния у нас.

  В България всяка година се се давят 140-160 човека

  Само от януари досега жертвите са 50, а 10 от тях са деца.

  Не било високо нивото дори и на кандидат-спасителите. Ако за курс се пробват 20-ина, то 5-6 от тях задължително отпадат, а все пак правим обучение за водни спасители, а не курсове по плуване, ядосва се Теодора Томова.

  Подценяването на опасностите също крие риск. 4000 са водоемите вътре в страната, които не се охряняват. И най-добрите плувци могат да пострадат, защото язовирните води са с голяма температурна разлика. На повърхността е окей - 22-23 градуса. Само метър по-надолу може да е с 10° по-студено.

  Ако затопляно от жегата тяло скочи във водата, може да се получи шок, да спрат сърдечната дейност и дишането и потъването е за 1 минута, предупреждават специалистите.
  Изплюйте дъвката, преди да плувате

  Хиляди се изнасят към водоемите през лятото.

  Специалистите знаят, че ако се спазват някои правила, инцидентите със сигурност ще са по-малко.

  - Консултирайте се с вашия лекар преди да тръгнете на почивка.

  - Къпете се само на охраняеми места.

  - Опасно е да се плува с дъвка. При дишането дъвката може да отиде в трахеята и да те задуши.

  - Плажните гардове не охраняват до безкрая на хоризонта. Първата зона на спасяване се намира до 100 метра и 2 метра дълбочина, там обикновено се слагат шамандурите. В тази зона спасителите са длъжни да оказват помощ и на потънал на дъното, и на човек на повърхността.

  Втората зона е 600 метра от брега. В нея спасителят оказва помощ само на пострадал на повърхността. В такива акции се включват лодка, джет, катер, за да може да се реагира бързо. Така че: навътре си сам.

  - Спазвайте стриктно флаговата сигнализация.

  - Изключително опасно е скачането в непознати водоеми, в плитки басейни.

  - Не се посяга към алкохол, не се препоръчва и обилно хранене преди плуване.

  - В плавателните съдове - задължително със спасителна жилетка. Не трябва и да се претоварват.

  - За да сте по-спокойни за децата си, научете ги да плуват. Това е най-добрата профилактика срещу водни инциденти.

  - Дългото плуване под вода е опасно и за опитните плувци.
  50 не стигатвъв Варненско, в Бургас трябват още 100


  Около 600 спасители са нужни на плажовете във Варненско, но към 50 от местата стоят незаети. Още по-тежка е ситуацията в Бургаско. За 110-те плажа трябват 800, а не достигат стотина. Дори централният плаж на Бургас е неохраняем.

  БЧК и "Водноспасителна служба" се грижат за подготовката на нови кадри. Хората обаче бягат в чужбина. "Причината е заплащането", казва Илия Раев, председател на Червения кръст във Варна. "За охрана на басейн или плаж в Европа се плащат малко под 2000 евро. Тази сума вземат и хората, които бдят над басейните на пасажерските кораби. У нас заплатата е между 400 и 600 лв.".

  Заплащането на един спасител в Бургаско върви от 600-800 лв. Работят на две смени от 10 до 18 ч. 130 спасители са получили сертификат от БЧК-Бургас, за периода от февруари - май т.г., каза Виолета Радева, секретар на Секретариата на Областния съвет на БЧК.

  Курсовете, за да те обучат за спасител, са на две степени. Първото ниво е около 50 учебни часа теория и практика. То дава правоспособност за спасител на басейн. Второто ниво е 37 часа и с него се става морски. Цените варират в различните региони, но за първото ниво са между 110и 140 лв., а за второто - 87-105.

  Собственици на басейни у нас се опитват да привлекат водни гардове с допълнителни екстри като храна например. На идващите от вътрешността на страната се осигурява безплатна квартира.

  Д-р Андрей Найденов, член на Асоциацията на водните спасители в Бургас с 40-годишен опит във водното спасяване в БЧК, е категоричен, че единствено представители на асоциацията трябва да правят проверки по плажовете.

  Според него трябва да се ползва западният опит, дори и от САЩ, където всеки спасител е оборудван с моторна лодка или джет, както да има на разположение хеликоптери. Освен диплом за правоспособност спасителят трябва да има необходимата медицинска
  Теодора Томова: В планината си жив и след три дни, нас ни гонят петте минути

  - Кое най-често става причина за инцидентите с деца?

  - Слабият родителски контрол и неумението им да плуват. Има инциденти във варници, селски кладенчета. Случва се много често. БЧК предлага да се върне в училище задължителното обучение по плуване. Защото инцидентите във водата стават за 5 минути, след това човек не може да бъде спасен. В планината може да те търсят 3 дни и да оживееш. Ние имаме 5 минути.

  Дейността на мозъка е необратима заради липсата на кислород след този период. В тази връзка умението да се плува е превенция срещу водния травматизъм. Трябва да се строят басейни, но такива, в които може да се провежда обучение по плуване и състезания. Не говоря за малките басейни около хотелите.

  - Какво трябва да умеят спасителите?

  - Може да звучи парадоксално, но по-важни са човешките качества, отколкото способностите на плувец. Защото най-добрият спасител е този, който предотврати инцидента, не само този, който е успял да помогне. Трябва да имаш сетива и да реагираш, ако видиш малко дете само на брега или пийнал клатушкащ се мъж да се готви да скочи във водата. Добрият спасител предусеща инцидента и го предотвратява.

  - И все пак какви са изискванията към спасителите?

  - Първо, трябва да си навършил 17 години. Второ, трябва да имаш добри плувни умения. Те имат приемен норматив за влизане в курса. 50 метра свободен стил за една минута е за първо ниво за плувни басейни и водни паркове. За море нормативът е 100 метра свободен стил за 1 минута и 50 секунди. Курсът завършва с изпити по теория и практика. Завършилият гард за открити водни площи и море взема 100 метра за 1 минута и 40 секунди.

  - Колко изкарват?

  - Много от нашите кадри работят в чужбина. Заплащането е различно. В един от нашите курорти получават например заплата около 800 лв. От тях обаче трябва да си платят храна, квартира. Понеже става въпрос, че спасители липсват, понякога ни обвиняват, че не обучаваме достатъчно. Изчислили сме, че за 45 години от създаването на водното спасяване у нас сме обучили над 40 хиляди водни спасители. Това е цяла армия от хора. Всяка година обучаваме още по 1100-1200. Ние бихме могли да подготвяме неограничен брой, стига да има плуващи кандидати.

  22.07.2010

  mutkur
  Спасител
  Спасител

  Брой мнения : 6
  Points : 6
  Reputation : 0
  Join date : 28.10.2010
  Местожителство : София

  Re: Голям буй за спасителите на плажа

  Писане  mutkur on Чет Ное 04, 2010 3:29 am

  Изискването за буй е подвеждаща информация. Новата проекто - наредба може и да не влезе скоро в употреба. До тогава действа старата наредба, а там буй не съществува.

   В момента е: Пон Яну 21, 2019 5:47 pm