Водно Спасяване

Добре дошли при нас! Влезте в профила си, за да използвате пълноценно форума.
- Няма да виждате досадни реклами.
- Ще можете да гласувате в анкети.
- Достъп до всички раздели.
- Писане на коментари и още много други.
Все още нямате регистрация? Заповядайте, напълно безплатно е и отнема само минутка.
Водно Спасяване

Форум за бъдещите, бившите и настоящи спасители.

РЕКЛАМИРАЙ ТУК! Email за връзка: kirilalamurov@gmail.com

Latest topics

» Какво е знамето - инфо в нета
Съб Авг 24, 2013 5:51 pm by krasi337

» На плажа това лято.
Съб Мар 17, 2012 2:36 pm by ELMANIFICO

» Сезона започна!
Чет Дек 22, 2011 12:29 am by KiKo0o

» Surf
Чет Дек 22, 2011 12:24 am by KiKo0o

» Инциденти по плажовете
Пон Дек 19, 2011 5:18 pm by ELMANIFICO

» Екипировка за работния ден
Нед Дек 18, 2011 8:14 pm by ELMANIFICO

» Ученици на море само със спасител!
Вто Окт 11, 2011 7:26 pm by KiKo0o

» Здравейте
Нед Сеп 11, 2011 2:08 am by KiKo0o

» Наредбата за водно спасяване е остаряла
Съб Сеп 10, 2011 5:35 am by KiKo0o

BGTop


  Дюните – изключителна държавна собственост

  Share
  avatar
  KiKo0o
  Admin

  Брой мнения : 93
  Points : 240
  Reputation : 2
  Join date : 24.10.2010
  Местожителство : София

  Дюните – изключителна държавна собственост

  Писане  KiKo0o on Нед Фев 20, 2011 3:39 am  Позицията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е, че дюните трябва отново да влязат в територията на морските плажове, след като през 2008 г. те бяха извадени от там. Това каза на пресконференция заместник-министър Екатерина Захариева. Тя представи основните промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, по които все още работи междуведомствена работна група. Предложенията за промени в закона ще бъдат внесени в Министерския съвет до края на ноември.
  Идеята е дюните, които все още са публична държавна собственост, да станат отново изключителна държавна собственост. Независимо че за тях няма да се събира концесионно възнаграждение, поне ще е ясна отговорността и задължението на този, който трябва да ги съхрани и опази, и ще е ясно, че няма между другото собствеността да се трансформира, да стане частна и да се появят хотели върху тях, заяви Захариева.
  Другите плажове, които са във фокуса на вниманието на министерството, са плажовете в резервати и защитени територии. Захариева съобщи, че позицията на Министерството на околната среда и водите е да се забрани всякаква дейност върху тях. Трябва да има свободен достъп до тях, но не следва там да се поставят преместваеми обекти и други съоръжения, които замърсяват плажовете, допълни заместник-министърът.
  Захариева съобщи, че се обмисля с промени в закона да се уреди възможността за създаване на изкуствени плажове, което се налага заради увеличената леглова база по морето. Възможността за изграждане на подобни плажове е чрез публично-частно партньорство. Идеята е инвеститорът, направил вложенията в изкуствен плаж, да може безвъзмездно известен брой години да го ползва, но плажът да остане публична държавна собственост или дори изключителна държавна собственост. Вече има заявен инвеститорски интерес за строителството на изкуствени плажове.
  Един от най-съществените проблеми, констатирани от министерството още миналата година, по който вече се работи, е свободният достъп до 25 плажа, оградени изцяло с частни земи, каза заместник-министърът. Тя уточни, че основната причина за това е, че държавата, когато е приватизирала и реституирала къмпинги и курортни комплекси, не се е погрижила да си осигури достъп до собствения си имот. Освен това кметовете, когато са одобрявали подробните устройстени планове, не са изпълнили задължението по Закона за устройството на територията, според което всеки имот трябва да има достъп до улица.
  Тази година започват процедури по приемане на план за улична регулация за плажа "Русалка" и още най-малко три невралгични плажа. Това означава да се направят държавни улици върху земи, които отново ще се наложи да се отчуждат, допълни Захариева. Изграждането на подходи към тези плажове ще става поетапно. Сред плажовете, за които ще се мисли за вариант за достъп чрез улици, са "Вили Чайка", Чайка Журналист", "Равда - Национална спортна академия", къмпингите "Ахелой" и "Делфин" и за някои приватизирани курортни комплекси.
  Друго предложение за промени в закона, е в големите градове в централните градски плажове да има безплатен достъп до чадъри, шезлонги и водно спасяване. Сред вариантите това да стане е държавата от средствата, които получава да плаща за водното спасяване и почистването на плажовете или това съответно да се прави от общините, които получават 50 на сто от концесионното възнаграждение и наемната цена. Целта е да има наемател на плажа, който да е длъжен безплатно да предоставя тези дейности срещу правота да постави 1 или два процента преместваеми обекти.
  По повод оповестеното в медиите намерение за създаване на комплекси от затворен тип Захариева заяви, че министерството никога не е имало подобно намерение.
  Заместник-министърът информира, че до края на годината амбицията на министерството е да има ясни наематели за останалите свободни плажове.

   В момента е: Пон Яну 21, 2019 5:49 pm