Водно Спасяване

Добре дошли при нас! Влезте в профила си, за да използвате пълноценно форума.
- Няма да виждате досадни реклами.
- Ще можете да гласувате в анкети.
- Достъп до всички раздели.
- Писане на коментари и още много други.
Все още нямате регистрация? Заповядайте, напълно безплатно е и отнема само минутка.
Водно Спасяване

Форум за бъдещите, бившите и настоящи спасители.

РЕКЛАМИРАЙ ТУК! Email за връзка: kirilalamurov@gmail.com

Latest topics

» Какво е знамето - инфо в нета
Съб Авг 24, 2013 5:51 pm by krasi337

» На плажа това лято.
Съб Мар 17, 2012 2:36 pm by ELMANIFICO

» Сезона започна!
Чет Дек 22, 2011 12:29 am by KiKo0o

» Surf
Чет Дек 22, 2011 12:24 am by KiKo0o

» Инциденти по плажовете
Пон Дек 19, 2011 5:18 pm by ELMANIFICO

» Екипировка за работния ден
Нед Дек 18, 2011 8:14 pm by ELMANIFICO

» Ученици на море само със спасител!
Вто Окт 11, 2011 7:26 pm by KiKo0o

» Здравейте
Нед Сеп 11, 2011 2:08 am by KiKo0o

» Наредбата за водно спасяване е остаряла
Съб Сеп 10, 2011 5:35 am by KiKo0o

BGTop


  Тато плувал по 500м. с поясче от Хрусчов

  Share
  avatar
  KiKo0o
  Admin

  Брой мнения : 93
  Points : 240
  Reputation : 2
  Join date : 24.10.2010
  Местожителство : София

  Тато плувал по 500м. с поясче от Хрусчов

  Писане  KiKo0o on Пет Дек 24, 2010 3:35 pm


  Приказката за голия цар не важи за Тодор Живков, защото той сам и охотно се събличал по време на почивките си в резиденция "Евксиноград".

  Това ставаше на специалния Адамов плаж, на който всяка сутрин имаха право да се пекат само той и най-близките му държавни ръководители, разказва и ветеранът на водното спасяване във Варна 77-годишният Лавренти Силов.

  Той заедно още трима учители по физическо е бил спасител на Живков през 1961 и 1962 г. "Обади ни се наш съученик от охраната, и така отидохме", спомня си Силов. "50 години спасяването ми е хоби, сега отговарям за него към БЧК във Варна", казва ветеранът.

  "Живков отиваше към 8 часа на брега. Правеха му първо масаж в специално помещение. После влизаше в Адамовия плаж, който бе ограден и в който се събираше голямата четворка, както и викахме ние. Тодор Живков, Живко Живков, Станко Стайков и Иван Михайлов лягаха голи на гумени дюшеци с чаршафи и решаваха съдбините на България. Четяха разни секретни листчета.

  Веднъж намерихме едно от тях и в него пишеше, че СССР изпраща нота да си приберем българин, който се самообявил за политически бежанец. Оказа се, че е сексуален емигрант в Москва. Нашенецът отишъл на екскурзия, но някаква рускиня го отвлякла любовно и чак след 2 месеца го арестували.

  Към 9 часа Живков излизашес дълги бански и да плува. Пускаше се навътре чак към таляна на 500 метра. Аз го следвах задължително с лодката. Беше добър плувец и използваше няколко стила. Надяваше си обаче специално надуваемо поясче, което му бе подарил Хрушчов.

  Жена му Мара Малеева също обичаше да плува, но беше доста страхлива. Първо ни предупреждаваше, че ще влезе във водата. Плуваше успоредно на брега с пояс, но трябваше да има лодка до нея, а на пясъка стояха двама души, които също трябваше да я следят. На всеки 5-6 метра тя спираше и питаше: "Добре ли е, няма ли да се удавя?"

  Иначе на плажа се събираха различни висши фамилии, но всички те се разпределяха под чадърите на семеен принцип. Играеха табла и карти, но никога не се смесваха със съседите. Йерархията се следеше строго, макар и негласно.

  За тях имаше бар със сандвичи, плодове и хубава българска оранжада", казва Силов. Две момичета, далечни братовчедки на Живков, играели ролята на гувернантки. Те били задължени да ходят в топлото с граовски носии - сукмани с цървули.

  На Лавренти му се наложило да напусне заради гръмовен скандал на първия партиен ръководител.

  Една сутрин Живков легнал на Адамовия плаж върху мокър чаршаф, тъй като камериерката била другаде и не сменила старата постелка. "Какво става тука, бе!", изревал страшно. Генерал Гръбчев, който стоял на 300 метра, пристигнал с изваден
  пистолет и казал, че ще избие всички. После една седмица всички давали обяснения и Силов не издържал.

  Живков не обичал да лови морска риба. Ходел на езерото Сребърна и се връщал с трофейни шарани, платики и щуки. Влизал с лодката, в която били личният му бодигард и другият спасител - Георги Ставрев.

  "Имаше хубави шведски въдици, вносни блесни, а риболовни куки му правеха тук, във Варна", спомня си Силов.

  Тато най харесвал за стръв качамака и царевицата, но не отказвал да слага на куките и червеи. След улова на брега го чакало цялото партийно ръководство на Силистренски и Толбухински окръг и почвало веселие. Живков само питал как е царевицата и се хващал на хорото.

  Боян Българанов обаче често се качвал в лодката заедно със Силов да лови с неговите чепарета. После държал да се запише колко точно сафрид е предал в кухнята на двореца. За риба идвал и Пенчо Кубадински.

  Най-големият скандал предизвикал Горуня. Преди да се опълчи срещу Тато, той му бил голям авер. Веднъж дошъл да го види с джип и го отвлякъл напук на охраната. Три часа безуспешно търсили Живков.

  А той седнал на чашка с Горуня в закътаното варненско заведение "Комитовото ханче". Отначало никой не ги познал, после персоналът затворил заведението и седнал да пие с тях. Накрая се обадили на охраната на "Евксиноград".


   В момента е: Пон Яну 21, 2019 6:15 pm