Водно Спасяване

Добре дошли при нас! Влезте в профила си, за да използвате пълноценно форума.
- Няма да виждате досадни реклами.
- Ще можете да гласувате в анкети.
- Достъп до всички раздели.
- Писане на коментари и още много други.
Все още нямате регистрация? Заповядайте, напълно безплатно е и отнема само минутка.
Водно Спасяване

Форум за бъдещите, бившите и настоящи спасители.

РЕКЛАМИРАЙ ТУК! Email за връзка: kirilalamurov@gmail.com

Latest topics

» Какво е знамето - инфо в нета
Съб Авг 24, 2013 5:51 pm by krasi337

» На плажа това лято.
Съб Мар 17, 2012 2:36 pm by ELMANIFICO

» Сезона започна!
Чет Дек 22, 2011 12:29 am by KiKo0o

» Surf
Чет Дек 22, 2011 12:24 am by KiKo0o

» Инциденти по плажовете
Пон Дек 19, 2011 5:18 pm by ELMANIFICO

» Екипировка за работния ден
Нед Дек 18, 2011 8:14 pm by ELMANIFICO

» Ученици на море само със спасител!
Вто Окт 11, 2011 7:26 pm by KiKo0o

» Здравейте
Нед Сеп 11, 2011 2:08 am by KiKo0o

» Наредбата за водно спасяване е остаряла
Съб Сеп 10, 2011 5:35 am by KiKo0o

BGTop


  Подготовка на водния спасител

  Share
  avatar
  KiKo0o
  Admin

  Брой мнения : 93
  Points : 240
  Reputation : 2
  Join date : 24.10.2010
  Местожителство : София

  Подготовка на водния спасител

  Писане  KiKo0o on Пон Окт 25, 2010 11:28 pm

  Подготовката на водния спасител е процес, който започва от курса за обучение на водни спасители и продължава в ежедневната практика.

  Според Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи, воден спасител може да бъде всяко лице, навършило 17 години и придобило правоспособност след обучение и успешно полагане на изпит. Това би трябвало да означава, че на тази възраст спасителят може да бъде назначен като такъв на плажа. Тъй като на 17 години обаче, той е непълнолетен трябва да се получи разрешение за това от Държавната инспекция по труда. Професията воден спасител (в морски условия) е свързана с висока степен на риск и с носене на голяма отговорност, което е неподходящо за тези лица и инспекцията трудно би издала разрешение. Така на практика се получава, че изкаралият курс спасител не може веднага да работи като такъв, а това е възможност наученото лесно да бъде забравено. За да не се стига до подобна ситуация придобиващият правоспособност трябва да съобрази времето за провеждане на курса за обучение на водни спасители с навършването на своето пълнолeтие.


  Спасителни средства

  Спасителните средства са предназначени за спасяване на давещи се от брега или от плавателни съдове и съоръжения. Според предназначението им за употреба те се делят на няколко категории:

  *
  Спасителни средства за извличане на давещ се.
  *
  Спасителни средства за поддържане на давещ се на повърхността на водата.
  *
  Спасителни средства за търсене под водата на удавник.

  Спасително въже

  Спасителното въже представлява средство за извличане на пострадал от водата. То е задължително в инвентара на спасителния пост. Трябва да е изработено от синтетична, негниеща и непотъваща материя, да е издържливо на опън до толкова, че да не се къса при тегленето на спасителя, пострадалия и влиянието на съпротивлението на водата. Дебелината на спасителното въже е 6–8 мм, а дължината му се определя от разстоянието между брега и най–далечната прибойна вълна на даден плаж. При фиксирана дължина от 100 м на спасителното въже се гарантира покриването на всеки плаж по българското Черноморие. Препоръчва се по въжето да няма възли, за да не се получи оплитане.
  В единия край на въжето се прави гаша (клуп) чрез спасителен (моряшки) възел. Тя се обвива с мека материя (парцали и бинт) против протриване на тялото (раменете) при извличане. Гашата трябва да е достатъчно голяма по размер. Това е необходимо за да може свободно да се изхлузва от раменете, при теглене на въжето, когато ръцете бъдат вдигнати високо горе. Гашата се поставя зад врата и под раменете от спасителя. В другия край въжето завършва с по–малка халка или с плаващ означител.
  Спасителното въже се намотава на макара. Тя дава възможност за голяма мобилност на спасителя и е за препоръчване. Въжето се привежда в готовност за употреба, като част от него се разполага зигзагообразно върху брега, така, че да може да се разгърне безпрепятствено при акция. Това е необходимо, за да не се получи удар върху макарата при влизането във водата, който да доведе до оплитане на въжето.

  Спасително въже на макара

  Съществува вариант въжето да бъде намотано на кълбо. Поне половината от него обаче, трябва да бъде разположено зигзагообразно върху брега пред кълбото. В противен случай е възможно кълбото да бъде вкарано във водата по време на употреба. При този вариант, намотаването на въжето на кълбо след акция или в края на работният ден отнема много време.

  Спасително въже на кълбо

  Когато на плажа има функционираща водноспасителна служба въжето е най-доброто спасително средство при всяка ситуация възникнала около или в зоната на спасяване.

  Спасителна топка

  Спасителната топка е част от инвентара на спасителния пост. Тя има приложение най-вече при спасяване от плавателен съд или от висок бряг, а също и в басейн. Направена е от гумена или друга плаваща материя и е увита с въжена уплетка за която да може да се хване давещия се. Прикрепена е към въже с дължина 30 метра и дебелина 6-8 мм, имащо качества подобни на спасителното въже.

  Спасителен кръг

  Спасителният кръг е от категорията спасителни средства, които служат за поддържане на давещ се на повърхността на водата. Той може да има различен размер и тегло. Обикновено е направен от корк, но може да бъде и от друга материя. Обвит е с плат и по външната му обиколка е прокарано въже.

  Спасителният кръг отговаря на определени стандарти и се използва основно за оказване на помощ от плавателен съд. Той е част от задължителния инвентар на плавателните съдове.

  Спасителна риза и спасителен нагръдник

  Спасителната риза и спасителният нагръдник са част от задължителния инвентар на плавателните съдове. Изработени са от микропореста пластмаса или друга плаваща материя, която е обвита с плат. Отговарят на определени стандарти и служат за поддържане върху повърхността на водата на човешкото тяло. Задължителни са при обучение и практикуване на водни спортове и при използване на плавателни съдове и съоръжения с развлекателна цел.

  Спасителен буй

  Спасителният буй е сравнително ново за България средство за спасяване. Предназначен е за употреба от водни спасители. Съществуват два вида буйове.
  Първият е направен е от пластмаса. Обикновено боядисан в червено или оранжево, има форма на торпедо с дръжки за носа на който е завързано двуметрово въже. На свободния край на въжето е монтирана гаша от полиетиленова лента. Въжето с гашата са намотани на буя.
  Вторият тип буй е направен от микропореста материя и има способността да се огъва, и да се закопчава около тялото на пострадалия.

  Комплект за гмуркане № 1

  Комплектът за гмуркане № 1 (плавници, маска,шнорхел) е представител на категорията спасителни средства – за търсене под водата на удавник.
  Комплектът е задължителен за оборудването на всеки спасителен пост. Освен за гмуркане и подводно търсене плавниците играят дейна роля и при извличане на удавник. Те трябва да бъдат с по-големи размери, по-твърди, с което спасителите получават по-голяма скорост и товароподемност. Шнорхелът и маската имат пряко отношение към подводното наблюдение, търсенето и откриването на потънали хора. Маската подобрява яснотата на наблюдението под водата, а шнорхелът дава възможност да се наблюдава дъното, като се плува с потопена във водата глава и се вдишва и издишва въздух.

  Източник: http://vodno-spasiavane.com

   В момента е: Пон Яну 21, 2019 6:04 pm